18.10. - 20.10. VÝJIMEČNÁ SLEVA 20 % na značku By Mukk s kódem BYMUKK20 ❤️

Pleťová rutina k moři

Aneb je potřeba vůbec měnit stávající péči?

To záleží určitě na tom, jak vaše současná péče vypadá a zda je přizpůsobená letnímu období. Pokud jste zvyklá používat krém s SPF, důkladně pleť večer čistíte, používáte hydratační séra, nebo se ráda rozmazlíte čas od času peelingem či maskou, pak určitě není potřeba skládat novou pleťovou rutinu. Můžete ji lehce pozměnit, případně zjednodušit, ale určitě bych se vyhnula větším změnám, které by mohly ve výsledku nadělat víc škody, než užitku. 
V případě, že je pro vás většina kroků zmíněných výše velkou neznámou, pak si uvařte kávu, pohodlně se usaďte a zpříjemněte si chvíli tímto článkem. 

 

Na co se u moře zaměřit?

 

1. SPF

Tento bod asi není potřeba příliš rozepisovat, ale ať to máme kompletní. Pleťový krém s SPF faktorem je základním produktem, který byste (nejen) u moře vynechat neměly. Berte ho jako nejlevnější anti-age ochranu a také nejefektivnější produkt proti vzniku pigmentových skvrn.

Doporučuji zvolit minimálně ochranný faktor 30 a z UV filtrů vybírat ty minerální, tj. oxid zinku nebo titanu. SPF v make-upu nebo BB/CC krému nepovažuji za dostatečný - nikdy si těchto produktů na obličej nenanesete tak velké množství, aby se vytvořil spolehlivý film odrážející sluneční paprsky. Vždy preferujte klasický SPF krém, který nanesete na samotný závěr pleťové rutiny, tj. po vaší obvyklé péči. Vzhledem k tomu, že u moře většinou panují vysoké teploty a s více vrstvami na obličeji se může pleť potit či působit umaštěným dojmem, můžete SPF krém nanášet rovnou po hydratačním séru a vynechat svůj denní hydratační krém.

Zatím nejlepší SPF, co jsme na obličej vyzkoušely, je SPF 30 od značky Hemptouch. Krásně se roztírá, na pleti téměř nebělí. Pokožka se pod ním nepotí a i v kombinaci s dalšími produkty či make-upem nedělá žmolky. Překvapivě dobře hydratuje (minerální filtry mají tendenci pleť vysušovat). Při pohledu na INCI vás zaujme čisté složení bez jakýchkoliv kompromisů, jako UV filtr zde funguje oxid zinečnatý. 

 

Hemptouch pletovy krem spf 30

 

2. DŮKLADNÉ ČIŠTĚNÍ PLETI + PEELING

Krok, který považuji za absolutní základ fungující pleťové rutiny, získává při každodenním používání krému s SPF ještě více na důležitosti. I když se u moře nebudete líčit, minerální filtry je potřeba z pleti důkladně dostat pryč. V opačném případě začnou zanášet póry, což vede k jejich ucpávávaní a tvorbě akné. Následná péče, jako jsou séra nebo krémy, také nebudou na pleti tak efektivní, protože se přes ucpané póry nedostanou tam, kam mají. 

Pokud je to jen trochu možné, zvolte dvoufázové čištění pleti. Nehledejte v něm žádnou vědu - v prvním kroku krásně fungují např. hydrofilní čisticí oleje. Ty stačí vmasírovat do suché pleti, krásně tak na sebe navážou nečistoty, make-up nebo SPF filtry. Přidáním trošky vody se přemění na nemastné mléko, kterým můžeme kůži ještě chvíli masírovat a pak smyjeme teplou vodou. Všimněte si, že není potřeba používat žádné tamponky a to často ani na oční okolí.

Skvělým odličovacím olejem je např. Hemp Blessed od Hemptouch (zvládne i voděodolnou řasenku!), nebo čisticí a odličovací olej od Kvitku z řady Solution (vhodný i pro velmi citlivou pleť).

 

A čím pleť dočistit ve 2. kroku? Vybírat můžete z čisticích gelů, pěn, emulzí nebo mlék, závisí na typu vaší pleti. Pro mastnější a problematickou pleť dáme ruce do ohně za Čisticí emulzi Hemptouch, nebo třeba čisticí pěnu od Anely, Očistím tvář.

Sušší pleti budou více vyhovovat mléka - Výživná čisticí a odličovací emulze Natuint, Moisannit od Mylo nebo tzv. "oleogely", které jsem si moc oblíbila já (opět kvůli absenci tamponků). Za zkoušku stojí Fíkové želé od Ere Perez nebo Mýdlové ořechy Natuint.

 

Kromě každodenního čištění pleti doporučujeme dopřát pleti i peeling. Jelikož pleť dostane při každodenním pobytu na sluníčku už tak celkem zabrat, nebalila bych si s sebou žádné hloubkové, drastické záležitosti. Vybírat můžete dle svých sympatií a cenových možností - moc fajn jsou např. Šípkové peelingy značky Kvitok, mezi zákaznicemi je oblíbený i šetrný Enzymatický peeling od Natuint


A já vám dám tip na absolutní lahůdku, která posouvá peeling od dalších 5 levelů výše - jemný peeling s drahokamem Turmalín a neroli od značky Yage. Konzistencí i barvou je to zážitek pro všechny kosmetické gurmány a co teprve ta vůně! Garantuji vám, že jakmile si ji spojíte s pobytem u moře, po návratu z dovči se při každém použití turmalínového peelingu k moři okamžitě přenesete. Peeling obsahuje jemné kuličky z jojoby a turmalínový prášek, který podporuje mikrocirkulaci krve. Efekt po peelingu je viditelný ihned - pleť je jemnější, sjednocenější, vyživená. Navzdory své účinnosti je tento produkt vhodný i pro citlivější pleť a díky jeho "mírumilovnosti" si jej u moře můžete užít až 2x týdně. 

 

Yage turmalinovy peeling      Yage peeling s drahokamem turmalin a neroli     Yage peeling turmalin a neroli

 

Více o peelingu se dočtete i ve skvělé recenzi Lucky z Ekobible. Zde krátká ochutnávka:


"Jelikož pravidelně používám samoopalovací pleťovou vodu Eco by Sonya, tak taky pravidelně peelinguju, abych nebyla po samoopalování flekatá. Navíc dost trpím na různé zanícené pupínky a jiné nezvané pleťové hosty, a i tady se mi peeling osvědčuje jako skvělý parťák pro prevenci. Mám tedy vyzkoušené různé peelingy s různými výsledky, ale tenhle od Yage je naprosto jiná liga a úplně nová úroveň peelingování."

A tady na vás čeká celý článek.

 

3. HYDRATACE

Tak, jako je pro nás v létě víc, než kdy jindy, důležitý pitný režim, tak je pro pleť podstatná hydratace. Nejen zevnitř, ale i z vnějšku. Dostatečně hydratovaná pleť je méně náchylná ke tvorbě vrásek, působí zdravým a šťavnatým dojmem, má funkční kožní bariéru. Sluníčko má tendence pleť vysušovat, a proto je potřeba se zaměřit na zvýšený podíl hydratačních složek. Pozor také na to, že nedostatkem hydratace může trpět jakákoliv pleť, i mastná!

Hydrataci můžeme pleti dodat spoustou produktů, jako jsou hydratační krémy, tonika, masky. Za nejšikovnější variantu v létě však považuji hydratační séra, na která můžeme rovnou nanést ochranný krém s SPF, jak jsme si řekli výše. Mezi nejlepší hydratační séra patří bez diskuze Rozjasňující esence Hemptouch, s klidným svědomím mohu doporučit i legendární Růžové z nebe od české značky Anela, nebo Deep Sea Serum či Smooth Sea Serum od By Mukk. Séra By Mukk se u moře i "narodila" a díky obsahu mořských řas nebo mořské soli se na dovču vyloženě hodí. :-)

Tápete, které ze sér z naší nabídky vybrat? Pomoci by vám mohl i článek Lucky z Ekobible, která má se séry z Borůvkového kopečku bohaté zkušenosti. 

Hydrataci můžete kdykoliv v průběhu dne doplnit i hydratačním skvostem od Yage - kolagenovou mlhou Secret Veil. Její účinky jsou založené na hydratačních peckách (natto guma a tremella), vitamínu C z aceroly a koloidní platině. Díky nedráždivému složení bez éterických olejů vyhovuje i citlivé pleti. Nejedná se jen o obyčejný hydratační mist, umí toho mnohem víc:

  • Usnadňuje nanášení make-upu.
  • Vykouzlí na pleti projasněný glow efekt.
  • Při dlouhodobém používání pomáhá sjednotit barevný tón pleti a zesvětluje pigmentové skvrny.


 Yage secret veil kolagenova mlha s platinou  Yage kolagenova mlha Secret Veil

 

"V téhle luxusní lahvičce s rozprašovačem se totiž ukrývá pravý poklad – a nejen proto, že obsahuje kromě spousty jiných zajímavých složek i platinu. Tahle vodička dokáže neuvěřitelné věci: osvěží unavenou a povadlou pleť a dodá jí okamžitou dávku svěžesti a hydratace. Vypíná a vyplňuje vrásky, dokáže zatočit s pigmentovými skvrnami, ale hlavně – funguje jako perfektní báze pod make up, a dokonce i jako rozjasňovač! Za mě je tohle jeden z TOP produktů od Yage a zatím jeden z mála od této značky, kde jsem se plácla přes kapsu a skutečně zainvestovala do plného balení." 

- Lucka z Ekobible

 

4. ANTIOXIDANTY

Je-li to jen trochu možné, volte do ranní rutiny produkty s vysokým podílem antioxidantů. Těmi může být např. astaxantin, vitamíny C a E, resveratrol, koenzym Q10 a další. Antioxidanty dodávají buňkám odolnost, aby se dokázaly lépe vypořádat s negativními vlivy vnějšího prostředí, jako je mimo jiné i UV záření. Tím chrání pleť před poškozením slunečními paprsky, předčasným stárnutím a vznikem pigmentových skvrn.

Z pleťových produktů bych všemi deseti doporučila Astaxantin, pleťový olej od Kvitku. Karotenoid astaxantin je tím nejsilnějším antioxidantem, který můžete pokožce dopřát. Je to parádní doplněk k opalovacím krémům (pozor, není to jejich náhrada!). Vyhovuje všem typům pleti, hlavně zralé a citlivé.

 

IMG_1538

 

Na olejíčku je mi sympatické, že ho můžete zařadit do své ranní rutiny různými způsoby. Nejefektivnější je 2-3 kapky oleje vmasírovat do vlhké pleti a pak nanést svou obvyklou péči. Klidně ale smíchejte astaxantin se svým hydratačním sérem, nebo jej přikápněte do hydratačního krému. Následně naneste SPF krém.

 

5. REDUKCE ZAČERVENÁNÍ A PIGMENTOVÝCH SKVRN

Když to během dne přeženete se sluníčkem, pomůže vám večer Skin Perfection sérum Hemptouch. Jedná se o multifunkční produkt, který si dokáže poradit snad s jakoukoliv nedokonalostí pleti. Mimo jiné pročišťuje póry, zjemňuje pleť, zvyšuje její odolnost a redukuje začervenání. Toho využívají hojně naše zákaznice s rosaceou, ale hodit se může právě i ve chvíli, kdy to na pláži přepísknete.

 

Skin Perfection serum Hemptouch  Hemptouch Skin Perfection Serum_1

  

Díky obsahu vysokého množství kyseliny azelaové je sérum taktéž velmi nápomocné při redukci pigmentových skvrn. Jak už jsme si říkali na začátku - nejlepší prevencí vzniku tmavých flíčků je určitě SPF ochrana, ale když už se nějaká ta skvrnka vytvoří, Skin Perfection je tím produktem, po kterém bych sáhla jako první.

 

6. PLEŤOVÁ MASKA

Pokud bych si s sebou měla k moři vzít jednu masku, byla by to jednoznačně Good Barrier maska od By Mukk. Nejen, že obsahuje výtažky z mořských řas a tím pádem bude u moře jako doma, ale je to přesně ta maska, po které bude po celém dni na sluníčku vaše pleť toužit. Doplníte s ní tolik potřebnou hydrataci, dopřejete pleti regeneraci a mírné vypnutí pokožky. Tuhle masku se nemusíte bát u moře použít každý druhý den a nechat ji působit déle, než doporučených 15 minut.

 

- Liduš