18.10. - 20.10. VÝJIMEČNÁ SLEVA 20 % na značku By Mukk s kódem BYMUKK20 ❤️

4 tipy, jak opečovat pleť po létě

Stejně jako naše opálení, i sluníčko už pomalu slábne, a s příchodem podzimu dává pleť mnohým z nás najevo, že by si přála změnu. Je potřeba se o pokožku začít starat jinak? A jaké kroky případně podniknout? O tom bude dnešní článek.

Troufám si říci, že péče o pleť po létě se velmi odvíjí od toho, jak jsme se o ni starali v létě.

Mazali jsme pravidelně SPF krémem?

Dopřávali jsme pleti dostatek hydratace, a to nejen zvenku, ale i zevnitř?

Obohatili jsme pleťovou péči o antioxidanty, případně podpořili tělo zdravou stravou bohatou na vhodné vitamíny a minerály? 

Pokud jsme některé z těchto kroků vynechali, případně si obličej párkrát od sluníčka spálili, není to ideální, ale svět se nezboří. Pojďme s tím teď něco udělat a dát pleť dohromady!

 

1. DOPLNĚNÍ HYDRATACE

Jen dostatečně hydratovaná pleť je méně náchylná ke tvorbě vrásek, působí zdravým a šťavnatým dojmem, má funkční kožní bariéru. A protože má sluníčko tendenci pleť vysušovat, je po létě potřeba zaměřit se na zvýšený podíl hydratačních složek, obzvlášť, pokud jste si pleť během léta spálili. Pozor také na to, že nedostatkem hydratace může trpět jakákoliv pleť, i mastná!

Hydrataci můžeme pleti dodat spoustou produktů, jako jsou hydratační krémy, tonika, masky. Za nejšikovnější variantu považuji hydratační séra. Mezi nejlepší hydratační séra patří bez diskuze Rozjasňující esence Hemptouch, s klidným svědomím mohu doporučit i legendární Růžové z nebe od české značky Anela, nebo Deep Sea Serum či Smooth Sea Serum od By Mukk.

Tápete, které ze sér z naší nabídky vybrat? Pomoci by vám mohl článek Lucky z Ekobible, která má se séry z Borůvkového kopečku bohaté zkušenosti.

Hydrataci můžete kdykoliv v průběhu dne doplnit hydratačním skvostem od Yage - kolagenovou mlhou Secret Veil. Její účinky jsou založené na hydratačních peckách (natto guma a tremella), vitamínu C z aceroly a koloidní platině. Díky nedráždivému složení bez éterických olejů vyhovuje i citlivé pleti. Mimo výrazné hydratační účinky také usnadňuje nanášení make-upu. Vykouzlí na pleti projasněný glow efekt. A při dlouhodobém používání pomáhá sjednotit barevný tón pleti a zesvětluje pigmentové skvrny.

 

Yage secret veil kolagenova mlha s platinou             IMG_4979

 

2. OBNOVENÍ KOŽNÍ BARIÉRY

Ochranný film pleti, který ji chrání proti nepříznivým vnějším vlivům, může být narušený vlivem intenzivního a dlouhodobého působení UV záření. K jeho poškození též mohlo dojít při spálení pokožky sluníčkem.

Jak poznám, že je to můj případ?

  • Pleť reaguje podrážděním. Mohou jí přestat vyhovovat produkty, které jste do té doby dlouhodobě používali bez jakýchkoli problémů. Najednou se však vyskytlo začervenání, pálení, svědění, někdy se začne tvořit i akné. 
  • Narušený ochranný film pleti nedokáže udržet v pleti vodu, a tak je dalším typickým projevem dehydratace. Ačkoliv používáte dostatek hydratačních produktů, máte pocit stažené pleti a to i v případě, že se pleť mastí. Často se tvoří lokálně šupinky.

 

Co s tím?

 

Jemné čištění pleti

Čištění nenarušující ochranný film pleti je základem k tomu, aby se pokožka dokázala s náročným obdobím roku dobře vypořádat. Vyhněte se zbytečnému drhnutí pleti a jejímu vysušování agresivními pěnivými gely a mýdly. Nečistěte pleť žádnými čisticími kartáčky! Omývejte obličej vlažnou/teplou vodou, ne horkou. Volte co nejjemnější produkty - čisticí mléka, odličovací hydrofilní oleje a šetrné emulze. Mezi skvělé čisticí/odličovací oleje, které jsou vhodné zejména pro první krok čištění, patří Hemp Blessed olej od Hemptouch, nebo čisticí olej z řady Solution od Kvitku. Dočistit pleť ve druhém kroku můžete jemnými, nepěnivými oleogely, např. Fíkovým želé od Ere Perez či Mýdlovými ořechy Natuint. Zvolit můžete i šetrné emulze nebo mléka. Ty jsou zároveň skvělá v případě, že nepreferujete dvoukrokové čištění, ale máte rády klasiku v podobě tamponků a jednoho produktu.

 

Zařaďte to péče probiotika a prebiotika

Nebo-li látky, které podpoří náš kožní mikrobiom. Probiotika jsou ty "hodné" bakterie přispívající k rovnováze mikrobiomu, vytváří jakýsi ochranný štít proti patogenům. Udržují kyselé pH pokožky, urychlují hojení a mají protizánětlivé vlastnosti. Příkladem probiotik jsou fermentované laktobacily, které najdete v produktech značky By Mukk. Třeba v jejich skvělém Rich Day Creamu, nebo Good Barrier masce, jenž je vloženě určená pro podporu ochranné kožní bariéry. Další úžasnou maskou plnou probiotických kultur je Mikro-bio komplex maska od Natuint. Vyzkoušejte i inovované růžové tonikum se stříbrem a probiotiky od Yage.

 

dagremu_fotograf_websize_boruvkovykopecek_dofoceni-4

 

Prebiotika jsou potravou pro probiotika - nakrmí mikroby žijící na povrchu naší pleti a tím mikrobiom posilují. Mezi prebiotika patří glukosacharidy získané syntézou přírodních cukrů, nebo inulin extrahovaný z kořene čekanky. Na prebiotikách postavila složení svého krému značka Kvitok. Stvořila Dvojitou ochranu, alias jemný hydratační krém bez parfemace a alergenů, vhodný pro ty necitlivější tváře.

 

Doplňte svou rutinu o ceramidy

Jedná se o tuky nacházející se přirozeně v ochranném filmu naší pleti. Činí pleť odolnější proti vnějším vlivům a pomáhají v ní udržet vlhkost. Hledáte vhodný pleťový krém právě s obsahem těchto látek? Pak by vám určitě neměl uniknout jeden z těchto krémů.

 

3. EXFOLIACE

Nevím, jak vy, ale já to s peelingy přes léto nepřeháněla. Používala jsem Skin Perfection sérum od Hemptouch, které samo o sobě reguluje exfoliaci pleti, proto jsem byla opatrná a peeling jsem pleti dopřála za celé léto asi 3x. Ovšem teď přichází ten pravý čas dát dolů všechny vrstvičky odumřelých buněk, které nám přes léto dělaly do jisté míry službu tím, že nás chránily před sluníčkem.

Exfoliace nejen, že urychlí obnovu pleti, ale také skvěle pročiští póry, které se mohly zanášet nedokonalým odstraňováním SPF krému. Pravidelná a šetrná exfoliace pleti po létě také zajistí lepší vstřebávání aktivních látek.

Pokud máte pleť citlivou nebo aknózní, upřednostněte chemický peeling bez obsahu mechanických částeček. Takovým peelingem je třeba Šetrný enzymatický peeling od Natuint plný ovocných enzymů z manga, ananasu a papáji, které oslabují vazby mezi odumřelými buňkami. Další skvělou alternativou je peelingová maska od By Mukk založená na projasňujících a exfoliačních účincích vitamínu C a kyseliny jantarové. Uvidíte, že hladší pleť než po použití této masky, jste ještě neměli! Na milovnice luxusu čeká exfoliační maska s komplexem AHA + BHA kyselin, spoustou astaxantinu a koloidním zlatem. Tohle a ještě mnohem více najdete v exfoliační masce Glow od Yage.

 

IMG_4978             IMG_4977

 

Normální a odolnější pleť si může dopřát i mechanický peeling, tj. ten s obsahem různých částeček, zrníček, řas, namletých kousků rostlin. Velkou výhodou mechanického peelingu je prokrvení pokožky a rozproudění lymfy. Takhle nastartovaná pleť je lépe zásobená kyslíkem a veškerou následnou péči přijímá jedna báseň. Vybírat můžete dle svých sympatií a cenových možností - moc fajn jsou např. Šípkové peelingy značky Kvitok. A to bych nebyla já, abych vám nedala tip na pořádnou lahůdku - jemný peeling s drahokamem Turmalín a neroli od značky Yage. Konzistencí i barvou je to zážitek pro všechny kosmetické gurmány a co teprve ta vůně! Peeling obsahuje jemné kuličky z jojoby a turmalínový prášek, který podporuje mikrocirkulaci krve. Efekt po peelingu je viditelný ihned - pleť je jemnější, sjednocenější, vyživená. Navzdory své účinnosti je tento produkt vhodný i pro citlivější pleť a díky jeho "mírumilovnosti" si jej můžete užít až 2x týdně.

V případě, že máte velmi citlivou pleť a přesto byste potřebovali pleť prokrvit a rozproudit, pak vyzkoušejte masáž obličeje pomocí prstů nebo Gua Sha kamene.

 

4. REDUKCE FLÍČKŮ A PIGMENTOVÝCH SKVRN

Kdy jindy, když ne teď? Stejně, jako se pigmentové skvrny utvářely v pokožce několik měsíců, ani jejich zesvětlení se neuděje během pár týdnů. Proto začněme zavčas, ať máme do jara hotovo.

Už samotná exfoliace pomocí peelingů je k zesvětlení flíčků velmi nápomocná. Za nejúčinnější nástroj v boji proti hyperpigmentacím však považuji pleťová séra. Ta používáme na denní bázi, nesmýváme je z obličeje a obsahují často vyšší koncentrace aktivních látek, než např. pleťové krémy. Díky tomu jsou mnohem účinnější, než jakýkoliv jiný produkt. 

Ve složení hledejte aktivní látky, jako je vitamín C, retinoly nebo bakuchiol. Účinné jsou též AHA kyseliny (glykolová, mléčná) nebo kyselina azelaová.⁠ Právě ta dokáže inhibovat syntézu melaninu, díky čemuž dosahuje vynikajících výsledků v případech hyperpigmentace, melasmatu a stop po akné. Toho využila značka Hemptouch, která na kyselině azelaové v 10% koncentraci (nejvyšší povolená koncentrace pro volně prodejný kosmetický produkt) postavila účinky svého séra Skin Perfection. Pokud hledáte produkt, který dokáže ze zašedlé, unavené, hrbolaté, zánětlivé a barevně nejednotné pleti vykouzlit zdravě vypadající a šťavnatou pokožku, sáhněte právě po tomhle séru.

Více informací o tom, jak zatočit s pigmentovými skvrnami za pomocí přírodní kosmetiky, se dozvíte v tomto článku.

 

OCHLAZENÍ - ZMĚNA V PLEŤOVÉ PÉČI

S klesajícími teplotami se pleť může začít měnit. Možná působí mdle, unaveně, objeví se šupinky. Stávající hydratační krém přestává stačit, pokožka si žádá výživnější konzistence. Nechcete-li svou péči od základů měnit, je to úplně v pořádku. V takovém případě stačí udělat malé změny:

  • Máte-li svůj celoroční oblíbený hydratační krém, kterého se nechcete vzdát ani v zimě, přikápněte do něj v chladnějších měsících 1-2 kapky olejíčku/olejového séra. Vytvoříte si tak krém na míru dle požadavků vaší pleti.⁠
  • ⁠Řešením je i výměna denního a nočního krému. Noční krémy jsou často výživnější a tak pleť přes den lépe ochrání. Dejte si ale pozor, aby noční krém neobsahoval aktivní látky nevhodné na den (retinoly, aha kyseliny,...) a aby byl denní krém bez SPF.
  • Pokud jste pro vyměnit svůj hydratační krém, podívejte se po nějakém s vyšším podílem másel a olejů. Mezi výživné krémy patří např. Růže a granátové jablko nebo Radost od Mylo, krém Divoké rajče od Ere Perez, nebo náš milovaný Rich Day Cream od By Mukk.

A až přijdou opravdu mrazivé dny, pak můžete obličej ochránit vrstvičkou oleje nebo bezvodého pleťového balzámu od Anely

 

Liduš